HRĂNIREA CĂŢELELOR GESTANTE


În perioada de lactaţie se poate testa cel mai bine dacă o hrană este adecvată din punct de vedere nutritiv. Căţeaua trebuie să mănânce, să digere, să absoarbă şi să utilizeze mari cantităţi de substanţe nutritive pentru a produce suficient lapte de calitate corespunzătoare, necesar creşterii şi dezvoltării puilor.
Atât din punct de vedere teoretic, cât şi din punct de vedere practic s-a constatat că, cantităţile necesare sunt foarte mari. Laptele de căţea conţine aproximativ 1300kcal/litru, deci cantitatea totală de lapte necesar este de cel puţin 3 litri. Evident că producerea laptelui se face cu consum de energie, dar dacă presupunem că procesul are o eficienţă de 75% atunci căţeaua are nevoie de un aport caloric din hrană de 4000/0,75 sau 5333 kcal pentru a produce lapte de 4000 kcal. În plus căţeaua mai are nevoie şi de 1800 kcal/zi pentru a-şi menţine propria greutate corporală şi condiţia fizică. Deci necesarul energetic total este de 7213 kcal sau de patru ori necesarul energetic de întreţinere. Bineînţeles, căţelele care produc şi mai mult lapte au nevoie de cantităţi şi mai mari de hrană. În cazul în care căţeaua este incapabilă să producă suficient lapte sau să mănânce întreaga cantitate de hrană de care are nevoie, atunci se impune o suplimentare precoce a puilor cu alte tipuri de hrană. Calculul de mai sus (exemplul unei căţele cu greutate medie cu 8 pui) se referă doar la necesarul energetic de care trebuie să dispună căţeaua pentru a prouce suficient lapte dar şi aportul altor substanţe nutritive este important.
Cantitatea şi calitatea proteinelor influenţează şi ele producţia de lapte. De aceea hrana trebuie să fie de bună calitate şi să nu conţină concentraţii mari de lipide sau glucide. Unde cantitatea de hrană este foarte mare ea trebuie împărţită în mai multe mese pe zi sau după preferinţe.
Există multe diete utile pentru căţelele care alăptează. Dacă, în mod obişnuit, se foloseşte o combinaţie de hrană din conserve şi biscuiţi micşti, atunci trebuie crescută cantitatea de biscuiţi pentru a obţine un aport energetic satisfăcător. Când căţeaua nu este foarte pretenţioasă lucrurile merg uşor; se menţine o dietă combinată, însă trebuie să se respecte cantităţile necesare, adică de patru ori necesarul normal.
Dacă dieta este echilibrată, căţeaua nu are nevoie de suplimentări de vitamine sau substanţe minerale.