HRĂNIREA CÂINILOR BOLNAVI

Una dintre cele mai frecvente probleme ale nutriţiei animalelor bolnave este faptul că acestea sunt inapetente (fără poftă de mâncare). În cazul dietelor preparate acasă, diete cu un conţinut proteic şi de sare scăzut, problema inapetenţei este exacerbată şi de faptul că aceste diete nu sunt palatabile nici măcar pentru câinii sănătoşi.
În general necesităţile nutritive ale câinilor bolnavi sunt mai crescute decât cele ale câinilor sănătoşi; bineînţeles există anumite situaţii care fac excepţie de la această regulă. Necesităţile sunt crescute datorită stresului ce se asociază bolilor şi în anumite situaţii datorită febrei ce determină o creştere a ratei metabolice. De exemplu, rata metabolismului creşte cu aproximativ 10% pentru fiecare creştere de temperatură cu 1 grad C (Leibetseder).

Există o serie de principii de bază care pot fi aplicate pentru a încuraja câinele să mănânce şi deci să-şi acopere necesităţile nutritive crescute.

1. O atenţie deosebită trebuie să se acorde compoziţiei dietei, care trebuie să fie completă şi echilibrată. Când apetitul este foarte diminuat se pot face suplimentări de vitamine şi substanţe minerale, evident dacă nu există contraindicaţii.

2. Dieta trebuie să aibă un înalt grad de digestibilitate.

3. Dieta trebuie să aibă o densitate nutritivă crescută, astfel încât cantitatea de hrană pe care trebuie să o consume câinele pentru a-şi acoperi necesităţile să fie cât mai mică.

4. Administrarea hranei trebuie să pornească de la principiul ”puţin şi des”, astfel încât să se asigure 3-4 mese pe zi.

5. Este necesar să se încălzească hrana până la 38-39 grade C, dar să nu se depăşească această temperatură. Temperatura are un efect marcat asupra hranei, accentuându-i anumite caracteristici, iar aceasta poate fi de mare ajutor pentru a tenta câinele să mănânce.

6. Dacă nu există contraindicatii includeţi în dietă grăsimi animale. În afara faptului că sunt o bogată sursă de energie, ele duc la creşterea palatabilităţii.

7. Folosiţi de preferinţă hrană cu un bogat conţinut de apă deoarece este mult mai palatabilă decât hrana uscată.

8. Dacă hrana nu este consumată în decurs de 10-15 minute ea trebuie îndepărtată. Dacă mai târziu oferiţi câinelui hrană proaspătă şansele ca el să o accepte mai bine sunt mult mai mari.

Există şi cazuri în care aceste măsuri se dovedesc a fi ineficiente, atunci se recurge la administrarea hranei cu seringa sau cu biberonul.