ÎNGRIJIREA CĂŢEILOR

În condiţiile unei alimentaţii corecte nu apar probleme medicale sau de creştere. Există însă posibilitatea ca, în cazul în care femela ne este deparazitată la începutul sarcinii, unii viermi ascarizi să traverseze placenta şi să patrundă în tubul digestiv al căţeilor.
Astfel, la 3 săptămâni, căţeii pot fi intens parazitaţi cu ascarizi, lucru care se observă prin examinarea abdomenului, care este extrem de voluminos în comparaţie cu restul corpului (burtă de batracian), mai ales după ce mănâncă. Apare des senzaţia de vomă, însoţită de dureri abdominale (colici), eventual diaree. În aceste condiţii toţi puii trebuie deparazitaţi. În canise, datorită posibilităţii crescute de infestare cu nematode (larvele de nematode în migraţie pot să ajungă şi în glanda mamară şi de aici în laptele căţeilor), începând cu vârsta de 14 zile se recomandă tratarea căţeilor de 4-5 ori la un interval de 2 săptămâni.
În situaţiile în care căţeaua a fost deparazitată înainte de fătare, pentru pregătirea vaccinării la căţei se recomandă 2 tratamente la un interval de 28 de zile. În urma începerii hrănirii suplimentare, după 14-20 de zile, căţeii pot face uneori deranjamente stomacale pasagere, ca urmare a unor schimbări bruşte de alimentaţie. În această situaţie contactaţi medicul veterinar. Un aspect important este cel al imunizării căţeilor, unde sunt două situaţii distincte, ţinând de starea imunologică a căţelei, respectiv vaccinarea sau lipsa vaccinării acesteia. Din studiile efectuate până în prezent, reiese cu claritate faptul că sistemul imunitar posedă o ”memorie” imunitară limitată în privinţa principalelor boli canine, ca de exemplu: (jigodia-D) boala lui Carre, parvoviroza, leptospiroza, rabie, hepatita Rubbarth, etc.
De aceea este absolut necesară vaccinarea anuală a câinilor contra acestor boli. După cum se ştie, colostrul (secreţie mamară prezentă doar în primele 2-3 zile de la lactaţie), conţine o întreagă gamă de imunoglobuline (anticorpi), specifice fiecărei boli în parte. Pe această cale, căţelul primeşte prin supt o anumită cantitate de anticorpi, care îi asigură o imunitate pasivă, cu anticorpi „împrumutaţi” de la mamă. Aceşti anticorpi pot traversa mucoasa intestinală a căţeilor doar în primele 24-48 de ore de viaţă, ulterior anticorpii fiind digeraţi ca orice alte proteine ajunse în tubul digestiv, motiv pentru care este esenţială hrănirea puilor cu lapte matern în prima zi de viaţă.
Cantitatea de anticorpi din colostru este evident mai mare dacă memoria imunitară este „atenţionată” printr-o vaccinare, drept pentru care se recomandă vaccinarea femelei înainte de montă, dacă de la ultima vaccinare au trecut mai mult de 6 luni. Imunitatea dobândită pasiv de către căţei, durează maxim 6-7 săptămâni, drept pentru care, înainte de expirarea acestei perioade, este necesară vaccinarea acestora, în scopul dobândirii unei imunităţi active, respectiv organele anticorpoformatoare să înceapă să secrete anticorpi. Din păcate, sunt rare cazurile în care organele anticorpoformatoare sunt suficient de dezvoltate pentru a răspunde la stimulul vaccinării, înainte de 6-7 săptămâni. De aceea, recomandăm să nu se facă prima vaccinare înainte de vârsta de 6 săptămâni. Între momentul vaccinării şi momentul apariţiei în sânge a unui număr (titru), suficient de mare de anticorpi, trece o perioadă de 14-20 de zile. În afară de aceasta, trebuie subliniat faptul că prima vaccinare cu un vaccin oarecare, conferă o imunitate slabă, de numai 70-80%.
Cele mai de sus fac absolut necesare 2 lucruri:

1. La vârsta de 6-8 săptămâni, trebuie avută maximum de grijă, spre a nu lăsa căţeii în contact cu alţi câini, deoarece în această perioadă, practic, puii nu au nici o protecţie imunologică, anticorpii maternali dispărând, iar anticorpii secretaţi în urma vaccinării fiind încă insuficienţi ca număr până la 8 săptămâni (doar 70-80% din necesar).

2. La 8-9 săptămâni (deci la minimum 2 săptămâni de la prima vaccinare), se face a doua vaccinare, de preferinţă cu un vaccin polivalent care să conţină D, H, P, Lc, Li, (Vaccidog DHLP, Candur SHLP). Din cele 5 valenţe doar (P) se repetă, deci restul de valenţe trebuiesc repetate după 14-20 de zile, prin aşa numitul rapel de vaccinare, la 11-12 săptămâni. Recomandăm ca nici un căţel să nu fie scos din casă mai devreme de 4-5 zile după a doua vaccinare cu vaccin polivalent.

Pentru definitivarea schemei de imunizare, este obligatorie, conform legislaţiei în vigoare şi o vaccinare antirabică (R) după vârsta de 3 luni, la care însă nu se mai face rapel la două săptămâni. În continuare se va repeta vaccinarea anual. În această privinţă, o serie de autori recomandă vaccinarea anuală până la 6 ani, cu vaccinuri polivalente (ce includ şi vaccinul antirabic), însă noi recomandăm vaccinarea până la vârste înaintate, cunoscând multe cazuri de câini îmbolnăviţi de jigodie la 12-13 ani, deşi au fost vaccinaţi până la 6-8 ani.

SCHEME DE VACCINARE