ÎNTĂRCAREA ŞI ALIMENTAŢIA CĂŢEILOR SUGARI

 

După 3-4 săptămâni de la alăptare căţeaua este plictisită şi rareori îi mai lasă pe pui să sugă mai mult de 2-3 ori pe zi. Puii sugari pot avea sau nu suficient lapte de la mamă, funcţie de numărul de căţei pe care crescătorul îi păstrează. Trebuie ştiut faptul că puii nu pot consuma altceva decât lapte până la 2-3 zile de la momentul în care aceştia fac ochi.

În legătură cu acest aspect subliniem faptul că la căţel ochii se deschid după 12-15 zile de viaţă, iar canalul auditiv extern cu 2 zile mai târziu. Chiar dacă aceştia „orbi” fiind, se târăsc spre castronul mamei lor ghidaţi de mirosul mâncării, nu sunt în stare să consume acest tip de mâncare. La 17-18 zile de viaţă, ei pot merge pe propriile picioare şi sunt în stare să înveţe să lingă la castronul lor sau al mamei lor, drept pentru care trebuie încurajaţi în această „temerară” acţiune.

În această perioadă, este absolut necesar ca mâncarea lor suplimentară faţă de laptele matern, să se asemene cu acesta cât mai mult posibil. Astfel, se ştie că laptele de căţea este de 2 ori mai bogat în proteine decât laptele de vacă. De aceea este absolut necesar ca laptele suplimentar administrat puilor să fie cât mai apropiat, în conţinut, de laptele matern.

Pentru căţei recomandăm un amestec format din: 250 ml apă + 6 linguriţe de lapte praf + un gălbenuş de ou + o linguriţă de zahăr şi bineînţeles, în funcţie de numărul de pui, se prepară atâta lapte cât este necesar la o masă.

În condiţiile în care la această cantitate se adaugă un căpacel de vitamina AD3E, considerăm că această hrană este ideală pentru această vârstă. La vârsta de 20-23 de zile, pe lângă mesele de lapte, se pot adăuga şi mese de supă de carne, zarzavaturi şi orez care în 3-4 zile vor fi apreciate foarte mult de căţei. Astfel, la vârsta de 33-35 de zile, căţeluşii vor mânca în mod curent 3-4 mese în 24 de ore mâncare pregătită de crescători, în condiţiile în care căţeaua îi mai lasă să sugă de 2-3 ori în aceeaşi perioadă de timp. La această vârstă, deja puii vor consuma cu mare poftă bucăţele de carne fiartă, tocată mărunt. În felul acesta, chiar dacă la început (15-16 zile) căţeaua îi mârâie uneori fioros pentru repetatele „atacuri” la castronul ei cu mâncare, căţeii se obişnuiesc treptat cu sursa suplimentară de hrană şi deci la vârsta de aproximativ 5 săptămâni înţărcarea vine practic de la sine.

Apar însă şi situaţii în care, din diverse motive, căţeii nu pot fi alăptaţi de mamă. În aceste condiţii, este necesar ca ei să fie hrăniţi cu biberonul, cu o cantitate de lapte ce creşte progresiv, în funcţie de greutatea corporală a acestora.

Căţeii orfani necesită o îngrijire deosebită mai ales în primele 2 săptămâni de viaţă. Extrem de important este ca temperatura mediului ambiant să fie de 29-32 grade Celsius în prima săptămână de viaţă, ce poate fi redusă ulterior la 26 grade Celsius în a doua săptămână, iar după 4 săptămâni la 23 de grade Celsius.

Pentru compensarea laptelui matern se va folosi următoarea reţetă:

O problemă importantă este şi aceea că pentru a li se activa puilor refluxul de urinare şi defecare (cum face căţeaua prin lins), este necesar să li se maseze uşor abdomenul şi să fie şterşi sub codiţe cu vată udă, lucru ce trebuie repetat de câteva ori în cursul zilei.

După vârsta de 1 an, hrănirea câinilor se face în mod obişnuit o dată sau de două ori pe zi.

Atenţie la cantitatea de hrană şi la variabilitatea individuală spre a nu se ajunge la situaţia în care, deşi îi hrănim conform standardelor canine, obţinem un câine obez sau, dimpotrivă, slab şi cu articulaţiile şi razele osoase strâmbe !

În această situaţie apelaţi de urgenţă medicul veterinar, chiar de la apariţia primelor semne.