ALEGEREA RASEI ŞI A CĂŢEILOR

 

Pentru cine vrea să cumpere, să achiziţioneze un căţel, alegerea este o problemă dificilă din două puncte de vedere:

  • - felul câinelui (rasă, vârstă, statură, etc)
  • - care căţel din cuib

Alegerea rasei de câine trebuie să se facă în directă concordanţă cu spaţiul locuibil avut la dispoziţie, cu tipul de locuinţă (apartament, casă la curte), cu sau fară vecini şi altele.

Nu recomandăm ca într-o garsonieră sau apartament să creşteţi un  Dog German, Dog Argentinian, Labrador, Dalmatian, Ciobănesc German, Bloodhound, Visla Maghiara deoarece după 6 luni, un simplu acces de bucurie îl face să măture cu coada tot ce se află pe servante sau măsuţe.

 

De asemenea, din punctul de vedere al curăţeniei şi igienei este greu de crescut la bloc un căţel cu părul lung gen  Saint Bernard, Collie, Barzoi, Ciobănesc Românesc, Ciobănesc de Pirinei, Mastiff Tibetan, Ciobănesc de Berna pentru că aceştia năpârlesc uneori de 2 ori pe an, iar în rest pierd păr tot timpul, fără să mai vorbim de noroiul pe care îl aduc în blană, când vin de afară în perioadele ploioase.
Dacă aveţi probleme cu vecinii mai în vârstă sau bolnavi, nu vă luaţi un câine plin de energie şi vesel din rasa  Caniche, Schnauzer, West Highland terrier, Beagle, Bull terrier, Brac german, Cocker Spaniel pentru că acesta va lătra des, va alerga de colo-colo şi va deranja vecinii.

 

În cazul în care achiziţionaţi un pui, vârsta optimă este de 6 săptămâni şi aceasta pentru a fi siguri că vaccinările se vor face corect. De aceea nu achiziţionaţi un căţel de 10-12 săptămâni decât în condiţiile în care sunteţi siguri de veridicitatea vaccinărilor înscrise în carnetul său de sănătate.

 

În cadrul cuibului, alegeţi un pui care să corespundă standardului de rasă în ceea ce priveşte culoarea, care să nu fie mai mic decât ceilalţi sau să nu prezinte alte probleme de sănătate. Pentru aceasta este bine să verificaţi dacă are poftă de mâncare cerând crescătorului să-i dea de mâncare. Rareori un pui bolnav va avea poftă de mâncare. Un pui sănătos se va repezi la mâncare şi se va lupta cu ceilalţi pui să-şi facă loc la castronel. Dacă vreţi ca puiul să fie un exemplar curajos şi eventual mai agresiv, încercaţi să-l necăjiţi şi vedeţi dacă se întărâtă uşor şi latră, eventual atacă.

Puteţi folosi şi metoda cu primul pui care vă întâmpină la intrarea în casă, curte, aceasta însemnând că este un pui curios, activ, uşor pretabil la dresaj.

Alegerea sexului este o problemă dificilă, deoarece ambele sexe au avantaje şi dezavantaje.

Căţelele sunt mai inteligente, învaţă uşor, sunt mai iubitoare şi mai credincioase, în schimb sunt mai fricoase faţă de alţi câini, intră în călduri de două ori pe an, pot face lactaţii nervoase sau tumori mamare dacă nu sunt date la montă.

Masculii cresc mai mari, sunt mai puternici, mai agresivi, se bat cu alţi masculi şi fug de lângă stăpân când întâlnesc sau simt prin preajmă o căţea în călduri şi de aici o serie întreagă de neplăceri. În afară de aceasta, masculii unor rase sunt predispuşi la formarea nisipului urinar, cu blocarea tractului urinar.

 

 

Recomandările noastre pentru:

  • - rasa Fox Terrier sârmos – familii active cu copii, vânătoare, companie, agrement.
  • - rasa Ciobănesc Caucazian – protecţie-pază-apărare, molos.