CREŞTEREA, ÎNGRIJIREA ŞI HRĂNIREA CĂŢEILOR PROASPĂT ÎNŢĂRCAŢI

Despărţirea de mamă şi de ceilalţi fraţi, este un stres destul de mare pentru un căţeluş, peste care va trece uşor dacă în noul cămin va fi întâmpinat cu dragoste şi căldură. În primele 2-3 nopţi este posibil să plângă de singurătate, însă, în loc să-l luaţi în braţe şi să-l culcaţi cu dumneavoastră în pat, este mult mai bine să-l obosiţi seara şi să nu-l lăsaţi să doarmă decât târziu, să-l aşezaţi pe nişte cârpe impregnate cu mirosul mamei lui şi eventual în cuib să aibă un ceas deşteptător care să ticăie aşa cum bătea inima mamei lui.

În primele zile (chiar săptămâni), va urina şi defeca peste tot unde va fi lăsat să circule. Este bine să staţi cu ochii pe el şi în momentul în care îl vedeţi că se învârte în loc şi miroase după o urmă, să-l luaţi şi să-l puneţi să-şi facă nevoile pe un ziar, într-un loc care se poate curăţa uşor. Dacă procedaţi cu obstinaţie în felul acesta, după câteva zile va merge în acelaşi loc, pentru că el îşi va face nevoile acolo unde simte miros de urină sau fecale.

Unul din principalele lucruri pe care i le veţi face după ce îl luaţi, este să-i administraţi medicamente pentru deparazitare de viermi intestinali, chiar dacă crescătorul a afirmat că a deparazitat cuibul.

Obligatoriu, zilnic se vor administra vitamine şi săruri minerale.

Hrănirea căţeilor este un aspect de maximă importanţă pentru dezvoltarea lor corporală şi deci în exprimarea deplină a caracterelor genetice. Pe lângă dezvoltarea în lungime şi înălţime, a masei corporale, hrănirea adecvată are un rol esenţial la rasele cu părul lung.

Aspecte interesante ce ţin de creşterea părului la diverse rase de câini:

1. Cea mai mare cantitate de păr pe corp, o au rasele mici, cu părul lung ( Pekinez – 30 g păr/ kg G vie), iar cea mai mică cantitate rasele mari cu păr scurt (2g / kg G vie).

2. Creşterea părului variază în funcţie de sezon existând două perioade de creştere intensivă a părului: luna februarie şi toamna târziu.

3. Creşterea zilnică a părului variază între 0,2 şi 0,6 g / kg G vie / zi.

4. Firul de păr conţine absolut toţi aminoacizii esenţiali dintre care amintim: Arginina, Cistina, Ac. Glutamic, Serina, etc.

5. Culoarea părului este determinată de cantitatea de substanţe minerale aflate în compoziţia firului de păr, culoarea închisă fiind dată de prezenţa crescută a Calciului, Sodiului şi Magneziului.

Toate cele menţionate mai sus arată fără nici o urmă de îndoială că, alimentaţia echilibrată în vitamine, minerale şi proteine are o importanţă majoră şi în creşterea normală a părului la câini.

Alimentele ce intră la un moment dat în compoziţia raţiei unui căţel trebuie să fie adaptate stadiului în care se găseşte dentiţia lui. Căţeii se nasc de regulă fără dinţi. La câteva zile aceştia încep să iasă ajungând la forma finală la vârsta de 1 lună când dentiţia de lapte este completă. Forma caracteristică a incisivilor este cea de treflă, tocindu-se pe măsură ce animalul creşte în vârstă.

Între a 3-a şi a 8-a lună de viaţă dentiţia de lapte este înlocuită cu dentiţia definitivă.
O serie de cercetări au arătat că necesarul de calorii conţinute în hrana zilnică a câinelui variază în funcţie de greutatea câinelui şi de tipul de hrană, după cum urmează: