Hrănirea câinelui dumneavoastră

 

Întreabă medicul veterinar
În fiecare situaţie medicul veterinar este cea mai importantă sursă de specialitate, în ceea ce priveşte sănătatea căţelului dumneavoastră. La cabinet, întrebaţi medicul veterinar ce tip de mâncare, mărimea porţiilor şi timpul de hrănire este potrivit căţelului dumneavoastră.

Alegerea hranei
Căţeluşii în creştere au nevoie de un regim alimentar echilibrat de proteine, glucide, grăsimi, vitamine, minerale şi desigur, multă apă. Cel mai simplu mod de a oferii acest lucru este selectarea unui tip de hrană pentru căţei care îndeplineşte standardele: NRC, AAFCO, IFS, HACCP.
Puteţi face acest lucru prin verificarea sintagmei ”completă şi echilibrată” de pe ambalajele produselor alimentare.
Alimentele care îndeplinesc standardele AAFCO nu vor necesita suplimente pentru a îndeplini nevoile dietetice ale căţeilor dumneavoastră.

Luaţi în considerare cât creşte căţeluşul dumneavoastră
Este important să obţineţi o idee generală despre cât de mult vă creşte căţelul, astfel încât să-l hrăniţi corect.

  • - Rasele mici se maturizează mai repede. Nu numai că rasele mici au gura şi dinţii mai mici, dar acestea au de obicei un metabolism mai rapid decât rasele mari. Un aliment conceput pentru câini de talie mică este mai uşor de mestecat şi are o densitate energetică ridicată pentru a răspunde unui nivel mare de activitate. Rasele toy-mini pot avea nevoie de mâncare mai des.
  • - Rasele de talie mare au nevoie de formule mai lente de creştere. Produsele alimentare destinate căţeilor de talie mare conţin o densitate energetica mai mica pentru a promova mai lent, o creştere sănătoasă. Căţeii raselor de talie mare pot prezenta tulburări comune prin supraalimentare, deci este important să încurajaţi o creştere lentă şi constantă.
  • - Consultaţi medicul veterinar. Fiecare câine este diferit, consultaţi medicul veterinar ca să primiţi recomandări specifice pentru căţelul dumneavoastră.

Creaţi un program de hrănire
Căţeluşii sub vârsta de 12 săptămâni trebuie să mănânce de câte trei, patru ori pe zi. Când a ajuns la 3 luni aveţi posibilitatea să-l hrăniţi de două sau trei ori pe zi. Dacă căţeluşul dumneavoastră lasă mâncarea în castron după fiecare masă, fiind mic şi îndesat, foarte probabil este prea mult hrănit. În schimb, în cazul în care căţelul dumneavoastră pare letargic sau prea slab, este posibil să fie hrănit prea puţin. În orice caz, căţelul dumneavoastră are nevoie de o dietă pentru a-l ţine în mişcare în primele luni. Căţeii mai tineri tind să fie hrăniţi mai des.

Hrană pentru căţeluş! Nu ambalajul contează
Amintiţi-vă, instrucţiunile de pe eticheta produselor alimentare pentru căţelul dumneavoastră sunt un punct de plecare. Nu există o dietă unică care ar putea acoperi, eventual, toate nevoile căţeilor din lume. Asigurarea nutriţiei corecte o poate face un expert, care vă poate ajuta în elaborarea dietei corecte pentru căţelul dumneavoastră şi progresul acestuia prin monitorizare atentă.

Urmăriţi starea de sănătate
Studiile au arătat că un câine care menţine o greutate corporală sănătoasă trăieşte cu până la doi ani mai mult decât cei care sunt supraponderali sau obezi. Vizitaţi medical veterinar pentru a cântări, a măsura şi a determina dacă câinele este supraponderal sau subponderal. Cereţi medicului veterinar să vă instruiască în privinţa modului şi efectuării acestor teste la domiciliul dumneavoastră. Important, atât căţeii cât şi adulţii să fie mai slabi decât supraponderali, coastele câinelui trebuie să se simtă la pipait când rulaţi cu mâna în jos, dar să nu se vadă. În puls, câinele trebuie să aibă o talie bine definită când este privit de sus.

Citiţi etichetele
Verificaţi recomandările medicului veterinar(nutriţionistului), cu conţinutul etichetei produsului alimentar. Atât în cazul căţeilor cât şi în cazul adulţilor ingredientele produsului trebuie să se potrivească cu recomandările făcute.