PERICOLELE IERNII PENTRU CÂINELE TĂU


 

 

Pericolele din interiorul locuinţei

În timpul iernii, oamenii şi animalele lor au tendinţa de a petrece mai mult timp în interior, deci este important să păstrezi mediul din casă sigur pentru câinele tău.
Să fim conştienţi de următoarele probleme frecvente:

- Multe tipuri de plante de interior pot fi otrăvitoare pentru câini. Dacă sunt consumate, aceste plante pot provoca probleme, cum ar fi vărsături şi diaree, precum şi alte reacţii, care pot fi severe sau chiar letale. Este important să se păstreze toate plantele periculoase departe de câine.

- Lumânări aprinse, şeminee, sobe cu lemne, reşouri, pot provoca arsuri şi inhalare de fum. Căldura unui foc poate fi un punct de atracţie pentru câini; prin urmare, câinii nu trebuie lăsaţi singuri într-o cameră cu foc deschis sau alte sisteme electrice de încălzire. Atunci când aceste sisteme sunt în uz, monitorizaţi câinele, în orice moment puteţi evita arsuri, eventual, un incendiu în casă.

- Intoxicaţia cu monoxid de carbon poate fi o ameninţare pentru câini, precum şi pentru oameni. Sobe cu lemne, gaz, şeminee, aragazuri, centrale termice cu combustibil solid, gazos sau alte sisteme pentru încălzit locuinţa trebuie să fie întotdeauna evaluate tehnic înainte de o funcţionare mai îndelungată. Deoarece câinii au tendinţa de a sta în casă pentru perioade mai lungi de timp, în timpul iernii, ele pot fi expuse la scăpări de monoxid de carbon pentru mai mult timp, acestea pot cauza probleme grave de sănătate sau deces. Montarea unui detector de creşteri cu monoxid de carbon în locuinţă te ajută la protejarea animalelor de companie, a familiei.

 

Pericolele de afară ale iernii
Este important, câinii sunt sensibili la degerături, hipotermie şi alte pericole ale iernii. Câinii care trăiesc afară în timpul iernii necesită o atenţie specială pentru a fi protejaţi de vânt, ploaie şi frig. Hipotermia poate afecta funcţionarea normală a corpului şi să producă un prejudiciu sau, în cele din urmă, moartea. Apa să nu fie îngheţată, să fie proaspătă în orice moment. Dacă câinele are o cuşcă asiguraţi-vă că interiorul este izolat.
Câinii care trăiesc afară ar trebui să poată să vină în interior atunci când vor. Câinii bătrâni sau bolnavi ar trebui ţinuţi în spaţii închise atunci când este posibil şi monitorizaţi cu atenţie la semnele de boală. Dacă există avertizări de iarnă extremă în zona ta, este o idee bună să acoperi sau să îmbraci câinele. Dacă câinele nu poate fi adus în interior, în unele cazuri, un garaj sau o altă încăpere poate oferi adăpost suficient.
Atunci când gheaţa sau zăpada se topeşte de substanţe chimice ca: diverse săruri, antigel, lichid de curăţare parbriz, toate pot fi toxice şi determină complicaţii grave, în cazul în care sunt consumate de câini. Sărurile se pot lipi de labele câinelui atunci când gheaţa se topeşte, este indicat să spălaţi labele câinelui când a fost afară. Ingredientele substanţelor folosite în timpul iernii pentru întreţinerea autoturismului pot provoca leziuni renale permanente sau chiar moartea câinelui. Intoxicaţia cu monoxid de carbon mai poate apărea atunci când câinele este lăsat în maşină cu motorul pornit, foarte periculos în interiorul unui garaj. Câinii care cad prin gheaţa subţire în apa rece pot suferi de hipotermie, chiar se pot îneca.

Pericolele sezonului de vacanţă
Pomul de Crăciun poate fi foarte atractiv pentru câini. Cablurile electrice pot fi un pericol grav.
Câinii care mestecă aceste fire pot suferi arsuri grave la nivelul gurii, leziuni la creier şi plămâni sau moarte prin electrocutare. Beteala poate bloca intestinele în caz de înghiţire, necesitând intervenţii chirurgicale de urgenţă. Cadourile ce conţin piese mici, casante, trebuie verificate pentru că pot fi înghiţite cu uşurinţă.
Monitorizarea câinelui în jurul bradului de Crăciun şi a cadourilor este foarte recomandată. Alimentele omului de vacanţă, cum ar fi ciocolata, cafeaua, aluatul, alcoolul, nuci de macadamia, toate pot fi periculoase pentru câini. De exemplu, teobromina, un ingredient din ciocolată, poate provoca convulsii şi moartea dacă sunt consumate de câini, chiar în cantităţi mici. Cofeina, de asemenea, cauzează convulsii, împreună cu diaree, ritm cardiac anormal, moarte.

Şi noi şi câinii noştri vrem să ne bucurăm de sărbători şi de iarnă. Cu câteva măsuri de prevenire, câinii pot fi protejaţi de multe pericole ale iernii.