CARNEA ŞI PRODUSELE DIN CARNE

 

Proteinele din carne, de animal sau de pasăre, sunt proteine de cea mai bună calitate. Deci, singurele diferenţe dintre cărnuri sunt cele referitoare la conţinutul în grăsimi al diverselor părţi ale aceluiaşi animal şi diferenţele dintre animale. Carnea de porc şi de curcan conţine mai multe grăsimi nesaturate (lanţuri cu mai mult de două legături duble) faţă de cea de vită sau de oaie, dar, în practică, acest fapt nu are o influenţă deosebită asupra digestibilităţii sau accesibilităţii lor pentru câine.
Organele de animal, precum ficatul, rinichii, stomacul, splina şi inima au conţinut nutritiv similar indiferent de specia de la care provin. Bineînţeles că există o diferenţă între conţinutul nutritiv al diverselor organe, de exemplu ficatul are un conţinut nutritiv foarte diferit de cel al stomacului. Diferenţa se referă mai mult la conţinutul în grăsimi şi vitamine care depinde, în principal, şi de hrana pe care animalele o consumă. În tabelul de mai jos sunt redate valorile concentraţiei de proteine, apă, grăsimi, calciu, fosfor şi valorile conţinutului energetic al diverselor cărnuri şi organe.


Carnea conţine foarte puţine glucide deoarece principala rezervă energetică o constituie grăsimile. Totuşi, în muşchi pot fi găsite mici cantităţi de glicogen dar acestea se pierd rapid după sacrificarea animalului deci, conţinutul în glucide poate fi considerat drept neglijabil.

Carnea, atât muşchii, cât şi organele, conţin foarte puţin calciu iar raportul calciu:fosfor înregistrează valori între 1:15 şi 1:26. De aceea o dietă compusă exclusiv din carne poate duce la tulburări grave de mineralizare osoasă. Muşchii ca şi majoritatea organelor nu conţin vitamina A şi D. De fapt, ficatul poate să conţină cantităţi foarte mari de vitamina A (retinol), ceea ce poate provoca tulburări serioase, când acestea sunt hrănite numai cu ficat. În general, carnea conţine proteine de cea mai bună calitate, grăsimi, fier şi vitamine din complexul B, mai precis, acid nicotinic, tiamină, riboflavină şi vitamina B-12.

Pentru câine, carnea reprezintă un aliment foarte palatabil şi uşor digestibil. Asta înseamnă o mare accesibilitate pentru substanţe nutritive. Carnea devine o hrană excelentă dacă în dietă sunt incluse şi surse de calciu, fosfor, iod şi vitaminele A şi D.