NECESITĂŢI NUTRITIVE

 

Proteinele- sunt importante pentru că eliberează aminoacizii, implicaţi în procesele de creştere şi reparaţie ale organismului. Prin metabolizarea aminoacizilor se poate obţine şi energie. Substanţele minerale şi oligoelementele- substanţele minerale majore sunt reprezentate de calciu şi fosfor care sunt necesare proceselor de creştere şi reparaţie. Ele sunt constituenţi de bază ai structurilor osoase scheletale şi dentare. În grupul oligoelementelor sunt incluse fierul, cuprul şi zincul, denumite astfel pentru că se găsesc în cantităţi foarte mici.

Vitaminele- sunt necesare pentru reglarea diverselor procese metabolice din organism. Ele se împart în două categorii: vitamine liposolubile şi vitamine hidrosolubile. Din prima categorie fac parte vitaminele A, D, E şi K iar din cea de-a doua vitaminele de grup B (precum tiamina) şi vitamina C.

Un alt constituent important al hranei este apa care, deşi nu este considerată a fi un principiu nutritiv, este esenţială pentru viaţă. Un alt element vital care nu este inclus în lista de mai sus este oxigenul. De obicei hrana nu conţine un singur principiu nutritiv; ea este alcătuită dintr-o combinaţie în care se găsesc în proporţii variate glucide, lipide, proteine şi apă. Substanţele minerale şi vitaminele (în special cele din urmă) se găsesc în general în cantităţi mult mai mici.

Recomandări
Un aport adecvat de principii nutritive este esenţial pentru sănătatea şi activitatea animalului. De exemplu în perioada de creştere, în timpul gestaţiei şi lactaţiei este nevoie de o suplimentare a aportului.
Trebuie subliniat faptul că valorile stabilite de NRC (National Research Council) sunt valori minime care trebuie adaptate în funcţie de variaţiile individuale, activitatea fizică, specie, greutate, sex şi vârstă (etapă de dezvoltare).
Ţinând cont de toate aceste observaţii este mult mai practic a se folosi datele furnizate de NRC pentru a calcula valorile necesare în funcţie de situaţiile particulare, deci valori adaptate (recommended daily allowance, RDA). RDA este astfel calculat încât să acopere necesităţile tuturor indivizilor sănătoşi dintr-o populaţie. Pentru a exprima valoric necesităţile nutritive se pot utiliza mai multe metode, cea cantitativă şi cea calitativă.
Astfel, vom avea cantitatea de substanţă nutritivă ingerată de animal, exprimată în unităţi pe kilogramcorp pe zi şi exprimarea procentuală. Ultima este mult mai utilă şi mai relevantă deoarece ne indică concentraţia fiecărui principiu nutritiv din dietă. Astfel se ridică problema cantităţii diferitelor tipuri de hrană consumată de animale diferite. Compoziţia diferă de la hrană la hrană (de la conserve la hrana uscată) iar animalele, şi în special câinii, prezintă variaţii mari de la rasă la rasă. Legătura dintre aceste variabile o reprezintă conţinutul energetic al dietei.