Întreţinerea rasei Ciobănesc Caucazian

Trebuie acordată o atenţie deosebită robei acestei rase. Caucazianul are două straturi de păr, un strat moale, fin lângă piele şi al doilea strat cu fire de păr lungi şi groase ce formează blana exterioară. Pe cap şi pe faţa anterioară a membrelor, părul este bine culcat pe piele şi mai scurt.

IntretinereÎn funcţie de păr se disting trei tipuri de Ciobănesc Caucazian:
- Cu păr lung: părul de acoperire este mai lung, formând un guler abundent pe gât, franjuri şi pantaloni pe feţele posterioare ale membrelor. Coada este acoperită uniform cu păr des şi destul de lung care-i conferă aspectul stufos caracteristic.
- Cu păr scurt: blana deasă, relativ scurtă fără să formeze guler, franjuri, pantaloni şi panaş.
- Cu păr intermediar: păr de acoperire lung dar care nu formează guler, franjuri, pantaloni şi panaş.

Pentru a menţine un Caucazian cu două straturi de păr sănătoase, perie-l cu grijă de două ori pe săptămână. Cu această activitate se reduce semnificativ cantitatea de păr vechi, fără câlţi şi o piele sănătoasă, fără a fi afectată de probleme dermatologice.
Ciobănescul Caucazian năpârleşte masiv, cel puţin o dată pe an. În această perioadă, câinele trebuie periat măcar o dată pe zi. Restul este îngrijire de rutină. Curăţă urechile şi taie unghiile câinelui când este necesar.

Notă
Această rasă se adaptează perfect la toate tipurile de temperatură. Suportă bine şi frigul şi căldura zilelor de vară(dacă are la dispoziţie un loc umbros şi multă apă proaspătă). Recomandăm perierea constantă, îngrijirea robei fără a fi tunsă.