Întreţinerea rasei Foxterrier Sârmos

La capitolul îngrijirea blăniţei această rasă primeşte din start o notă bună mai ales din partea persoanelor alergice, pentru că nu napârlesc substanţial.

IngrijireÎmbăierea se poate face la 4-6 săptămâni, dar va exista o corelare cu nivelul de murdărire care intervine în raport cu specificul activităţii, fiind de notorietate plăcerea cu care aceşti câini işi găsesc ocupaţii febrile în cele mai murdare locaţii(pământ afânat, noroi, nisip şi altele). Dacă doreşti să participi cu exemplarul tău la expoziţii canine şi show-uri de frumuseţe, deja preocupările tale trebuie să intre sub incidenţa unor reguli bine stipulate, în raport cu care trebuie să te documentezi temeinic. În acest caz, trebuie să apelezi cel puţin pentru primele participări la seviciile unei persoane iniţiate în acest domeniu. Dacă doreşti să te bucuri în particular de farmecul aparte al acestor câini vioi şi drăgălaşi, cu blana deasa, aspră şi puternic ondulată, trebuie să aloci un spaţiu bine determinat îngrijirii blăniţei, la fiecare 3-4 zile(în funcţie de activităţile specifice desfăşurate de câinele tău şi implicaţiile acestora).
Din timp în timp, în afară de trimarea blăniţei(eliminarea părului mort şi aerisirea masei de păr), va fi nevoie să tunzi vârfurile. Nu lua niciodată operaţiunea de tundere a unui Fox Terrier sârmos prea în serios, adică nu acţiona în profunzime, căci tunderea repetată a părului la aceşti câini va afecta calitatea firelor, care vor deveni prea moi şi dezordonate, dându-i un aspect ciufulit, inestetic.
IngrijireÎnainte de ”clip”-are(aşa cum veţi întâlni denumită operaţiunea de scurtare a vârfurilor firelor de păr în unele manuale de întreţinere), blana trebuie bine pieptănată, pentru a-i controla eficient volumul şi dimensiunile. Foloseşte pentru această operaţiune o perie de sârmă cu fire protejate şi un pieptene. Începe cu părul de pe picioare, acţionând de jos în sus, spre picior şi în sus, spre cot. Nu uita de părul din apropierea pieptului, zona din spatele picioarelor şi blăniţa de pe abdomen. În aceste zone o să ai mai mult de furcă, fiind ariile predilecte de acumulare a resturilor, scamelor şi murdăriei.
După ce ai finalizat munca depusă cu peria, acţionează cu pieptenele, acesta te ajută să identifici nodurile. Va trebui multă răbdare la descâlcirea acestora, de ajutor pot să fie spray-urile speciale din pet-shop-uri. Poţi, în ultimă instanţă, să elimini nodurile şi folosind foarfeca, dar rişti să produci ”cratere” în ansamblul masei de păr, care vor apărea urât. Cel mai bine este să foloseşti degetele, cu răbdare. O scurtare semnificativă a lungimii părului este de dorit în zona posterioară, în jurul anusului, pentru a împiedica reţinerea materiilor fecale şi declanşarea infecţiilor. În zona anusului, câinii au o glandă ale cărei acumulări trebuie periodic eliminate prin stoarcere delicată, dar operaţia va fi efectuată mai corect la cabinetul medicului veterinar.
Spatele şi crupa câinelui nu ar trebui să necesite un efort prea mare, în aceste sectoare firele fiind mai groase şi mai aspre, deci mai greu de încâlcit. Dacă efectuezi această activitate cu regularitate, nu ar trebui să întâmpini probleme prea mari. Pauzele prea mari între şedinţe complică situaţia.
IngrijireBarba specifică unui Fox Terrier, element care-l face atât de simpatic, reprezintă iarăşi un obiectiv important. Periază smocurile abundente de păr fixând capul câinelui printr-o priză efectuată cu mâna stângă pe partea inferioară a maxilarului, opusă zonei de periaj. Mişcarile trebuie să fie către exterior, nu invers. Acţionează cu grijă şi delicateţe, s-ar putea descoperi în zonă încâlciri favorizate de resturi de mâncare şi mici colectări din adulmecările făcute de câine la sol şi va fi nevoie să le îndepărtezi cu blândeţe şi îndemânare. Apoi treci la urechi. Fox Terier-ii sunt destul de sensibili la acest capitol, iar părul crescut în interiorul pavilionului trebuie îndepărtat. Nu lăsa să se acumuleze smocuri consistente în zonă, pentru că prezenţa părului favorizează un indice permanent de umezeală, cel mai mare pericol în acest sens fiind declanşarea otitei. De fiecare dată când obsevi că Fox Terierr-ul tău are urechile inflamate(de culoare roşiatică), prea calde, umflate sau că emană un miros neplăcut, persistent, adreseaza-te de urgenţă medicului veterinar. Pentru curăţarea excesului de ceară şi a murdăriei acumulate în timp, foloseşte bile de bumbac, tampoane igienice şi soluţii speciale disponibile în farmaciile veterinare.
Surplus de păr ce trebuie îndepărtat există şi în zona labelor şi ne referim aici la firele crescute între perniţe. Nu lăsa să se acumuleze în zonă smocuri consistente, ci acţioneză la timp, lasând perniţele degajate şi uşor de evaluat la un control de rutină(pentru identificarea unor răniri, iritaţii sau inflamaţii, dacă este cazul).