Istoricul rasei Foxterrier Sârmos

Terrier-ul este una din rasele antice, descoperite de către trupele de ocupaţie romane în Marea Britanie, în anul 54 î.Ch..

Istoricul rasei foxterrierPliniu cel Bătrân, enciclopedist roman din sec I d.Ch. povesteşte despre câinii gonitori ai galilor care erau folosiţi de obicei să găsească şi să ţină pe loc vânatul mare şi care când simţeau vânatul se apropiau încet, mişcându-se uşor, uneori culcându-se sau stând imobili în apropierea acestuia. Tot el povesteşte că după cucerirea Galiei romanii care s-au întors la Roma au luat cu ei câinii din cei care se opreau în apropierea prăzii şi mai departe i-au împerecheat numai între ei. În această lumină romanii apar, părere unanimă, ca primii mari crescători de câini care făceau o anume selecţie şi care urmăreau în mod clar anumite calităţi ale acestora.

Un paragraf celebru se găseşte în lucrarea lui Cicero, Natura Zeilor: “Şi despre câini: loialitatea lor aşa de constantă în funcţia lor de gardian, devotamentul lor şi afecţiunea vis-a-vis de stăpâni şi animozitatea lor spre străini, la fel de bine ca şi prodigioasa lor fineţe a nasului pentru a urmari o urmă de vânat şi pasiunea arzătoare pe care o au la vânătoare, ce semnifică toate acestea? Nimic altceva, decât că au fost creaţi să servească umanitatea!”

La începuturi, erau utilizaţi pentru vânătoarea în vizuină şi apoi la suprafaţă, de vulpi, bursuci(viezuri), vidre, iepuri sau a altor animale, mare parte din ele dăunătoare.
Creat pentru vânătoare, el a trebuit să fie suficient de mic pentru a intra în vizuină dar şi suficient de mare pentru a alerga cu copoii.
Cea mai pertinentă provenienţă a fox terrier-ului sârmos este cea care susţine provenienţa din încrucişarea următoarelor rase: Old English Terrier, Black and Tan Terrier de Wales, Derbyshire şi Durham, Bull Terrier, Greyhound şi Beagle.

Sir Arthur Conan Doyle creatorul celebrului personaj Sherlock Holmes era un apropiat al fox terrier-ului sârmos. Standardele pentru această rasă au fost trasate în anul 1876, de oficialii de la The Fox Terrier Club din Anglia.

Cu toate acestea Fox Terrier-ul sârmos a devenit o rasă populară, în anul 1930 după difuzarea filmului de lung metraj The Thin Man.

Începând cu anul 2010 Fox Terrier-ul sârmos are distincţia de a fi primit cele mai multe titluri “Cel Mai Bun Din Concurs“ decât orice altă rasă, arată Westminster Kennel Club. Fox Terrier-ul sârmos ca animal de companie arată loialitate, inteligenţă, independenţă, caracter jucăus, excelează în orice caz prin agilitate, toate acestea recomandă succes.

Cu o evoluţie cel puţin interesantă, instinctele puternice pretează această rasă la utilităţi multiple. Sunt ideali ca şi câini care semnalizează orice prezenţă străină în împrejurimile proprietăţii în care convieţuieşte, tandemul dintre un fox terrier şi câinii de pază fiind binecunoscut şi foarte eficient.

Descoperirea acestei rase de câini este o adevărată încântare!