Sănătate

Ciobănescul Caucazian este o rasă de câini rustică şi adaptată mediilor mai vitrege de viaţă, drept urmare nu este expusă unor boli grave.
Ca actuali sau viitori proprietari de Ciobănesc Caucazian trebuie să ştiţi că unele boli genetice sunt evidente imediat după ce căţeii sunt născuţi (albinism, blefaroptoză, galactozemie, convulsii, gigantism, nanism, perturbări ale tractului urinar), iar restul, numai după ce ajunge la o anumită vârstă. Acestea sunt urmate de luarea în considerare a unora dintre ele.

Displazia de şold - boala se manifestă, de regulă, la vârsta de 4-6 luni. Este particulară câinilor de talie mare, cum este şi Ciobănescul Caucazian. Dispalzia de şold este o dezvoltare anormală a articulaţiilor, capul femurului nu se îmbină perfect în cavitatea şoldului şi astfel şoldul se deformează şi devine instabil, ducând la inflamaţii şi slăbirea oaselor. În funcţie de gravitatea disfuncţiei poate duce la dureri, artrită şi chiar deplasarea articulaţiei.
Tratament- proceduri cu raze X la vârsta de 6, 10 si 18 luni. Intervenţii chirurgicale de patru tipuri: excizia capului femural, tenotomie, înlocuirea totală a şoldului, osteotomie pelviană triplă.

Artroza - deteriorarea cartilagiilor, o producţie anormală de os în articulaţie şi o inflamaţie. Ea este de cele mai multe ori cauzată de traumatisme, rupturi ale ligamentelor şi anomalii articulare. Artroza este favorizată de alimentaţia dezechilibrată, mai ales de lipsa de calciu şi potasiu precum şi de un exces de exerciţii la câinii juniori al căror sistem musculo-scheletal este incomplet dezvoltat (sudat). Se manifestă printr-o durere care provoacă o schiopătare, apare în general la câinii cu vârstă înaintată.
Tratamentul - o mare importanţă în combaterea artrozei o au prevenirea şi combaterea cauzelor. Antiinflamatoarele controlează durerea. Există de asemenea tratamente care încetinesc evoluţia artrozei, atunci când sunt administrate în cure de mai multe luni. În fine, unele patologii articulare necesită intervenţii chirurgicale.

Confuzie mentală - poate apărea la orice vârstă, schimbări bruşte în comportament.
Tratament- recomandat un medic veterinar specialist.

Diabet zaharat - scădere în greutate, letargie, vomă, polidipsie, poliurie, respiraţie cu miros de acetonă, în cazul hiperglicemiei cronice se produc complicaţii secundare (cataractă, insuficienţa renală cronică, retinopatie diabetică, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială).
Tratament - hrană scăzută în calorii şi lipide, bogată în vitamine, minerale, proteine, fibre, glucide care să fie incluse în complexe ce se descompun lent. Activitatea fizică este de importanţă majoră în tratamentul diabetului prin aceasta producându-se consumul de glucide din muşchi. -medicamentos - insulinoterapia, antidiabetice orale, combaterea acidozei şi a deshidratării cu soluţii rehidratante şi electrolitice, bicarbonat de sodiu 1 linguriţa de ceai în apă combate acidoza. FEMELELE CU DIABET TREBUIE CASTRATE IMEDIAT SAU CÂT MAI REPEDE CU PUTINŢĂ fiind cunoscut faptul că incidenţa diabetului este mai crescută în ţăriile unde nu se practică OVARIOHISTERECTOMIA în mod curent; somatotrop hormonul este puternic antagonist al insulinei.

Criptorhidia - testicul necoborât în scrot, se manifestă la vârsta de 4-5 luni. Riscul pentru cancerul testicular este de 20 de ori mai mare la exemplarele care au avut în permanenţă un testicul necoborât decât ceilalţi căţei.
Tratament - medicamentos, teste imagistice, explorare chirurgicală.

Atrofie optică congenitală - se manifestă la vârsta de 1-2 luni, cu componentă genetică, lipsă de mişcare, ciocniri constante cu obiectele din jur.
Tratament - nu există, boala este incurabilă şi duce la orbire.

Conform opiniilor specialiştilor, câinii din rasa Ciobănesc Caucazian mai sunt expusi la: afecţiuni cardiace, afecţiuni oftalmologice, torsiune/dilataţie gastrică, obezitate. Tabloul medical cu afecţiunile specifice rasei şi pericolele curente la adresa sănătăţii nu a fost definitivat.