Standardul rasei Ciobănesc Caucazian (Kavkazskaia Ovtcharka)

ORIGINE: U.R.S.S.

Clasificarea:
Grupa 2- Pinscher- Schnauzer- Molossoizi- Câini de munte şi câini de cireadă elveţieni.
Secţiunea 2.2- Molossoizi / Tip montan
Fără probă de lucru.

Aspectul general - Ciobănescul Caucazian este un câine armonios construit, mare, puternic, cu oase mari şi un sistem muscular remarcabil; cu un format uşor dreptunghiular. Dimorfismul sexual este foarte pronunţat. Masculii sunt masculini, masivi, cu greabăn bine dezvoltat şi un cap mai mare în comparaţie cu femelele. La tipul de câini cu blana mai mare, masculii au o coamă bine pronuntată.

Caracteristici - Ciobănescul caucazian este ataşat cu devoţiune de stapânul sau, fiind un excelent câine de pază.

Temperament - Comportamentul este constant, activ, încrezător în sine, curajos şi independent.

Capul - Este mare, masiv şi cu pomeţi ampli; văzut de sus, capul arată ca o pană cu o baza largă. Craniul masiv şi larg; fruntea este aproape plată, cu o cută marcată, însa nu adancă. Osul occipital aproape inobservabil.

Ochii - De dimensiuni moderate, de forma ovală, poziţionati nu foarte adânc, departaţi şi oblici. Culoarea lor este maro, cu nuanţe variind de la maro închis la culoarea alunei. Pleoapele sunt negre, uscate şi strănse.

Urechile - De dimensiuni moderate, groase, triunghiulare, care atârnă în mod natural, poziţionate sus şi departate. Partea interioară a urechii se găseşte în apropierea obrajilor.

Botul - Larg şi adâncit, se îngustează treptat spre nas; cu fălci şi bărbie puternice; adânc şi plin sub ochi. Liniile superioare ale botului şi craniului merg în paralel.

Nasul -Trufa Neagră, mare, cu nări deschise corect, fără să continue linia botului. Este de dorit un nas negru.

Gura - Muşcătura completă în foarfecă sau cleşte (42 dinti). Dinţii trebuie să fie sănătoşi, albi, puternici; incisivii sunt apropiaţi unul de celalalt şi aşezaţi într-o singură linie. Obraji bine dezvoltaţi şi subliniaţi de musculatură pronunţată a obrajilor.

Gâtul - De lungime medie, puternic, poziţionat jos; rotunjit în secţiune transversală. Coama este pronuntată, mai ales la masculi.

Corpul - Foarte bine dezvoltat în toate dimensiunile; larg, foarte musculos şi bine echilibrat. Greabănul pronunţat, nu foarte lung. Înălţimea la greabăn depaşeşte puţin înălţimea la crupă. Spatele drept, larg, ferm. Şale scurte, largi, uşor arcuite. Pieptul lung, lat, cu coaste bine inserate, în general adânc, dar şi în partea sa frontală, iar în secţiune transversală are o formă de oval larg. Coastele sunt bine arcuite, iar coastele false sunt lungi. .

Membrele anterioare - Foarte musculoase. Privite din faţa sunt drepte, paralele, poziţionate depărtat unul fată de celălalt. Umeri foarte musculoşi, nu foarte lungi, laţi, înclinaţi pentru a forma un unghi de aproximativ 100 de grade cu braţul. Omoplatul este aproape de piept. Labe anterioare mari, rotunjite, bine arcuite, bine legate.

Membrele posterioare - Văzute din spate apar drepte, paralele şi destul de depărtate. Articulaţia piciorului şi partea medie a piciorului apare bine angulată la o privire din lateral. Membrele posterioare nu trebuie să fie pozitionate prea în spate. Coapsa largă, bine muscularizată, nu foarte lungă. Metatarsiene nu foarte lungi, masive; vazut din faţa şi din lateral apare aproape drept. Labe posterioare mari, rotunjite, bine arcuite, bine legate.

Coada - Ţinută ridicat, în formă de seceră sau ondulată. În repaus atârnă, atingând partea de mijloc a piciorului; când este in alertă, coada poate depaşi linia spatelui.

Părul - Drept, aspru, blană pufoasă cu subpar bine dezvoltat. Lungimea blănii de protectie, precum şi a subpărului nu poate fi mai mica de 5 cm. Blana de pe cap şi de pe labele din faţă este mai scurtă şi mai groasă. Coada este complet acoperită cu o blană deasă şi arată groasă şi stufoasă. Blana exterioară, mai lungă, formează “perii” pe urechi, o “coamă” în jurul gâtului şi “pantaloni” pe partea din spate a coapselor.

Culoarea - Orice culoare bine definită, pestriţă sau cu pete. Cu excepţia negrului, negrul nedefinit sau negrul în orice combinaţie cu albastru sau pământiu.

Talia şi greutatea
Înălţime la greabăn
- Masculi: înălţime ideală 72-75 cm; minim 68 cm;
- Femele: înălţime ideală 67-70 cm; minim 64 cm.
Se acceptă şi o statură mai mare, atat timp cât conformaţia este armonioasă.

Greutate
- Masculi: minim: 50 kg;
- Femele: minim: 45 kg.

Defecte - Orice abatere de la punctele de mai sus se cere a fi considerată un defect, iar seriozitatea cu care acest defect este privit trebuie să fie proporţia exactă cu gradul şi efectul acesteia asupra sănătăţii şi bunăstării câinelui.

Notă - Masculii trebuie să aibă două testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.