Standardul rasei Foxterrier Sârmos

ORIGINE: Marea Britanie

Clasificarea:
Grupa 3- TERRIERI
Secţiunea 1- Mari şi Mijlocii
Proces de lucru opţional.

Standardul rasei este linia directoare care descrie caracteristicile ideale, temperamentul, aspectul rasei şi se asigură că rasa este adecvată pentru a îndeplini cu success sarcinile ce-i revin.


Standardul Rasei FoxterrierAspectul general - Construcţia trebuie să arate un echilibru perfect, în special în ceea ce priveşte relaţiile dintre craniu şi bot, înălţimea la greabăn şi lungimea corpului de pe umăr la fese. Aceste măsuri trebuie să fie aproximativ egale.


Caracteristici - Activ şi plin de viată, rapid in circulaţie, dornic de exprimare aşteptând cea mai mică provocare.


Temperament - Alert, neînfricat, prietenos, exuberant faţă de copii.


Capul - Creştetul capului este aproape plat, uşor înclinat, îngustându-se treptat spre ochi.

Ochii - De culoare închisă, plini de foc şi inteligenţă, moderat de mici, nu proeminenţi. Sunt rotunzi, nu prea îndepărtaţi între ei.

Urechile - In formă de ”V”, mici, ataşate sus, de grosime moderată, bine îndoite deasupra nivelului craniului, îndreptate înainte, aproape de obraji.

Botul - Este conic, aproximativ egal în lungime cu craniul.

Nasul-Trufa- Este negru.

Gura - Maxilare puternice, cu dantură completă şi regulată. Muşcătura ”în foarfecă” perfectă.

Gâtul - Curat, musculos, destul de lung, lărgindu-se către trunchi, uşor arcuit când este privit din lateral.

Corpul - Spatele scurt, puternic si drept. Regiunea lombară este musculoasă şi uşor arcuită. Pieptul adânc, nu prea lat. Coastele din faţă moderat arcuite, iar cele din spate profund arcuite. Femela poate fi ceva mai lungă decât masculul.

Membrele anterioare - Lungi, datorită omoplatului înclinat şi împins înapoi, perpendiculare pe sol. Privite din orice direcţie membrele sunt drepte puternice, până jos.

Membrele posterioare - Deosebit de puternice şi îmbracate în musculatură. În mişcare, membrele trebuie să aibă o armonie perfectă. Coapse lungi şi puternice. Genunchii îndoiţi bine nici o cotitură în afară. Jarete bine lăsate jos. Metatarsiene drepte şi paralele când sunt privite din spate.

Labele - Rotunde, compacte, mici, cu tălpi rezistente şi pline.

Coada - Purtată în poziţie verticală, puternică, de lungime medie.

Părul - Foarte sârmos, dens. Pe membre este mai lung şi mai moale. Părul este mai mare şi uşor ondulat pe bot.

Culoarea - Cea mai frecventă(dominantă) este albă cu pete negre şi arămii.

Talia şi greutatea - La maturitate, Fox terrierul să nu depăşească 39 cm înălţime, femela fiind ceva mai mică, şi 36 cm în lungime, de la greabăn la rădăcina cozii. O proporţie corectă: lungimea capului să fie 17,8- 18,5 cm. Exemplarele cu aceste dimensiuni vor avea greutatea de 8,25 kg, iar femela, cu 900 gr. mai puţin, cu o toleranţă de 450 gr., în plus sau în minus.

Defecte - Orice abatere de la punctele de mai sus se cere a fi considerată un defect, iar seriozitatea cu care acest defect este privit trebuie să fie proportia exactă cu gradul şi efectul acesteia asupra sănătăţii şi bunăstării câinelui.

Notă - Masculii trebuie să aibă două testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.